Vad är VHS?

Bild på VHS-spelare och Videoband.

VHS (förkortning för Video Home System) är ett system som använder ett videokassettband för att spela in video och ljud, som kan ses på en TV. En DVD/VHS-kombination kan spela in eller skriva på ett VHS-band, läsa av VHS-band och dessutom läsa från DVD-skivor. Ett fåtal kan också spela in på DVD. VHS var så populärt att under 1990-talet hänvisade termerna videokasset, videoband eller till och med bara video vanligtvis till VHS-formatet.

VHS-kassetter kan spelas in med en videokamera. De kan också spelas in med en videobandspelare eller VCR. En videobandspelare kan använda en VHS-kassett för att spela in till exempel TV-sändningar.

Detta system skapades 1976 av Victor Company of Japan (även kallat JVC). VHS var ett mycket populärt sätt för människor att spela in och spela upp video hemma på 1980- och 1990-talen. Nu har DVD (Digital Versatile Disc) och Blu-ray blivit mer populära eftersom att det ofta anses vara enklare att använda, kvaliteten är högre, de har längre hållbarhet och skivorna är billigare att tillverka. VHS-videobandspelare, såväl som tomma band och förinspelade VHS-filmer tillverkas inte längre. Tomta tejper är fortfarande allmänt tillgängliga på nya respektive gamla lager.

Före utvecklingen och spridningen av VHS-systemet hade konsumenterna inte möjlighet att spela in sina egna originalvideobilder eller spela in tv-program för att titta på när det passade. Spridningen av denna teknik var ett stort framsteg och banade väg för framtida utveckling. Det förändrade också hur konsumenterna använde tv och filmer, vilket gav dem större kontroll över visningsvalen. För första gången kunde filmer köpas eller hyras för hemmavisning, istället för att vänta på att en tv-kanal skulle spela upp dem.

Den typiska VHS-videokassetten, vanligen kallad ett videoband, innehöll cirka 1 410 fot (430 m) magnetband i ett skrymmande plasthölje; beroende på inspelningshastigheten kan den innehålla från 2 till 6 timmars video.

Har du några VHS band som du vill digitalisera? Några minnen som du vill rädda? Välkommen att kontakta oss på Digitala filmhuset så hjälper vi dig. Varmt välkommen till oss.

Mer inlägg

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer