Två orsaker att digitalisera dina diabilder

Bild på olika diabilder.

1. Dina diabilderbilder försämras väldigt snabbt

Objektglasen på diabilderna är gjorda av en genomskinlig bit film inkapslad i en styv pappersruta. Om fukt kommer in i förvaringslådan kan objektglasen utveckla mögel eller mögel på filmen vilket kan skapa konstiga gula och lila fläckar både synliga för ögat och på en digital kopia. Så småningom kommer mögel att äta rakt igenom filmen. Värme kan lossa limmet på pappershylsorna så att filmen precis faller ut. Ljus kan också få bilderna att blekna samt kan smuts och damm kan repa filmens yta.

Vad du än gör, hur du än förvarar dina bilder och bilder, förvara dem INTE i garaget eller vinden eller någon annan plats med oreglerade temperatur- och luftfuktighetsförändringar. Detta kan påverka livslängden på dina älskade diabilder.

2. Berättelserna på bilderna tynar bort

Nyligen skannade jag en nära kunds föräldrars diabilder. Dessa bilder från början av 1960-talet fram till slutet av 1970-talet visade en sida av kundens föräldrar som de aldrig hade känt förut. Som ett ungt gift par, som unga föräldrar för kunden. Kunden har till och med fått se bilder på sig själv som de aldrig sett förut. Berättelserna som berättas i dessa bilder är väldigt värdefulla för kunden och jag är så tacksam att vi på Digitala Filmhuset nu kan ge dessa berättelserna liv igen och kommas ihåg.

Har du några diabilder som du vill digitalisera? Några minnen som du vill rädda? Välkommen att kontakta oss på Digitala filmhuset så hjälper vi dig. Varmt välkommen till oss.

Mer inlägg

Bild på VHS-spelare och Videoband.

Vad är VHS?

VHS (förkortning för Video Home System) är ett system som använder ett videokassettband för att spela in video och ljud, som kan ses på en

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda denna sida accepterar du vår användning av cookies.  Lär dig mer